Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

--Πολιτιστικές Εκδηλώσεις :

Για ακόμη μια χρονιά, το Φεστιβάλ Αστυπάλαιας «Μαξούλια 2012» δίνει το στίγμα του με τη συμμετοχή και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυπάλαιας 
Ο πολιτισμός στην Αστυπάλαια δίνει και φέτος το καλοκαίρι το παρών του, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που εντάσσονται στο Φεστιβάλ Αστυπάλαιας. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το πανέμορφο νησί των δωδεκανήσων φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις που απευθύνονται τόσο στον μόνιμο όσο και στον καλοκαιρινό πληθυσμό του νησιού που έχει αγκαλιάσει με μεγάλη θέρμη το Φεστιβάλ.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση κατέχει ο καταξιωμένος συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, ενώ από πέρσι το καλοκαίρι συμμετέχει ενεργά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυπάλαιας με τα "Μαξούλια" του, μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική και εικαστικά, ενσωματωμένες όλες στην ιδέα της αυτοοργάνωσης, του εθελοντισμού και της ενίσχυσης ερασιτεχνικών και νεανικών πρωτοβουλιών.

 

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αστυπάλαιας.

Σημείωμα του εθελοντή καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αστυπάλαιας, Γιώργου Ανδρέου: 
«Στην Αστυπάλαια συνεχίζουμε την προσπάθεια. Δώδεκα χρόνια σ' ένα πανέμορφο νησί στη μέση του Αιγαίου, τιμούμε τον πολιτισμό του καλού Ελληνικού Τραγουδιού και συμμετέχουμε στον πανελλήνιο πολιτιστικό χάρτη με το Φεστιβάλ Αστυπάλαις, ένα θεσμό με πανελλήνια καταξίωση και αποδοχή. Απο το καλοκαίρι του 2011 συμπαραστάτης και συνεργάτης μας είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυπάλαιας με τα "Μαξούλια" του, μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική και εικαστικά, ενσωματωμένες όλες στην ιδέα της αυτοοργάνωσης, του εθελοντισμού και της ενίσχυσης ερασιτεχνικών και νεανικών πρωτοβουλιών. Η προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος (2013) με εξαιρετικά αποτελέσματα - ο επισκέπτης της Αστυπάλαιας έχει να διαλέξει από μια σειρά συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και εικαστικών δρώμενων, ώστε μαζί με τις διακοπές του να τραγουδήσει, να συγκινηθεί, να στοχαστεί. Αξίζει να αναφερθεί πως οι φετεινές εκδηλώσεις πολιτισμού στην Αστυπάλαια είναι αφιερωμένες στη μνήμη του εκλιπόντος δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη, ενός σημαντικού ανθρώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης στα Δωδεκάνησα, με έργο σημαντικό και πολυποίκιλο καθώς και πολλές αξιόλογες πρωτοβουλίες στον τομέα του Πολιτισμού».

--Εικαστικές Τέχνες
Κάθε καλοκαίρι , στο Πανέμορφο περιβάλλον που προσφέρουν οι Ανεμόμυλοι πλατεία του νησιού, διοργανώνεται:
-έκθεση βιβλίου
-έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων
-έκθεση ζωγραφικής
-έκθεση φωτογραφίας


--Ήθη και Έθιμα
Πέρα της αναβίωσης όλων των τοπικών πανηγυριών, χαρακτηριστικός της διατήρησης των τοπικών εθίμων είναι και ο παραδοσιακός "αστυπαλίτικος" γάμος, ο οποίος ξεκινάει την ημέρα του "στρωσίματος του νυφικού κρεβατιού" όπου συγγενείς και φίλοι του ζευγαριού αλλά και όλο το νησί περνάει από το σπίτι των μελλόνυμφων με δώρα, ξεροτήγανα, παστέλι και "ασημώνουν" το νυφικό κρεβάτι με χρήματα και ρύζι -για να "ριζώσει" το ζευγάρι- και διασκεδάζουν με φαγητό και ποτό ως το πρωί. Το γλέντι ολοκληρώνεται την ημέρα του γάμου με τη συνοδεία του γαμπρού και της νύφης στην εκκλησιά από ντόπιους μουσικούς με βιολιά και λαούτα τραγουδώντας "παινέματα" για τους μελλόνυμφους στους σκοπούς της "τούρνας", που είναι το παραδοσιακό αστυπαλίτικο τραγούδι.

Πανυγήρια και Γιορτές
Στις 2 Φεβρουαρίου, το πανηγύρι της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας το οποίο αποτελεί το χειμερινό ραντεβού των Αστυπαλαιωτών. Είναι ημέρα συνάντησης που γιορτάζεται με γλέντι, παραδοσιακούς χορούς, φαγητό και άφθονο κρασί. Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού γίνεται το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά την Πορταϊτισσα (τριήμερο 14-16 Αυγούστου). Το πρώτο βράδυ, παραμονή της Παναγίας, μετά τον εσπερινό, γίνεται γλέντι στον περίβολο της εκκλησίας. Ανήμερα, έξω από την εκκλησία, μαγειρεύουν συνήθως "λαμπριανό" (αρνί γεμιστό). Καλεσμένοι όλοι οι επισκέπτες και φίλοι του νησιού. Την επομένη, τα "κουκάνια" - διοργανωτές ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός- με αγώνες κολύμβησης, "γιαουρτοτάισμα" (με δεμένα μάτια ταΐζει ο ένας τον άλλον γιαούρτι) και "πετεινό" -δένουν έναν ψεύτικο πετεινό στην άκρη μιας ξύλινης κολόνας που έχουν αλείψει με γράσο. Ο συναγωνισμός έγκειται στο ποιος θα φτάσει πρώτος στον κόκορα, περπατώντας επάνω στο γράσο ! 
Στις 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας και των λειψάνων του οσίου Ανθίμου στη Χώρα με κατάληξη στο Δήμο και από εκεί στο σπίτι του "γιορταστή", όπου γίνεται αγιασμός και στη συνέχεια γλέντι.
 
Στις 8 Σεπτεμβρίου γίνεται το πανηγύρι της Παναγιάς του Θωμά στο Βαθύ, όπου προσφέρεται φαγητό και κρασί. Ακολουθεί γλέντι με νησιώτικους χορούς. Τα πανηγύρια της Παναγιάς της Πουλαριανής στις 8 Σεπτεμβρίου και του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.
 
Στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου και του Σωτήρα Χριστού στις 6 Αυγούστου προσφέρονται παραδοσιακά γλυκά και γίνεται μεγάλο γλέντι.

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου